CZY JAJKA SĄ ZDROWE?

CZY JAJKA SĄ ZDROWE?

with Brak komentarzy

Jajko to pokarm idealny - zawiera osiem aminokwasów niezbędnych nam do budowy białka, których nie produkuje samodzielnie nasz organizm.

Jednak uwaga!

Aby zachować powyższe właściwości odżywcze jaj, powinno spożywać się je gotowane.

Dlaczego?

Ponieważ w trakcie gotowania mimo, że na zewnątrz wody temperatura gotowania wynosi 100°C to wewnątrz jajka nie przekracza 92°C i właśnie dzięki temu zachowuje wszystkie wartości odżywcze (nie jest niszczona lizyna, która niweluje zły cholesterol)
Wniosek jest taki, że np. jajecznica, jaja sadzone itd. nie jest do końca najzdrowszym rozwiązaniem, między innymi jeśli chcesz wzmocnić tkankę łączną i usprawnić przyrost tkanki mięśniowej.

* Ciekawostka:

Jajko, które podczas gotowania pęknie też traci te właściwości