CZY WARTO JEŚĆ KIWI?

CZY WARTO JEŚĆ KIWI?

with Brak komentarzy

Kiwi zawiera witaminy C i E oraz potas, ważne dla zdrowia naczyń krwionośnych. Obfituje także w luteinę i zeaksantynę, karotenoidy spowalniające związane z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Według badań okazało się, że ekstrakt z kiwi lepiej chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi niż roztwór witaminy C – sugeruje to, że ten owoc zawiera jeszcze inne składniki zapobiegające nowotworom. Spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie przez miesiąc obniża poziom trójglicerydów w osoczu i hamuje wzrost liczby płytek krwi, co chroni przed chorobami układu krążenia. Choć niektórym meszek i mechata skórka przeszkadza, to warto wiedzieć, że skórka kiwi jest jadalna. Owoc krojony w całości wygląda ciekawie, a przy tym cały owoc kiwi zawiera cenne składniki takie jak witamina C, witamina K, witamina E, potas, błonnik pokarmowy, kwas foliowy i fitoskładniki. Jedno kiwi to około 56 kcal, czyli niewiele.