DLACZEGO WARTO GOTOWAĆ?

DLACZEGO WARTO GOTOWAĆ?

with Brak komentarzy

Po pierwsze dlatego, że gotowanie odchudza! Gotuję praktycznie od zawsze. Gdy byłam dzieckiem wierzyłam, że jedzenie ma moc. Miałam rację, bo ma i to jeszcze jaką! Kiedyś też myślałam, że jedzenie dostarcza tylko energii organizmowi, żeby mógł funkcjonawać. I to też prawda. Jednak, gdy dojdziesz do wyższego etapu świadomego jedzenia, to zauważysz, że im wartościowsze pożywienie dasz ciału, tym lepiej się odwzajemni. Zauważysz, że wtedy żyłeś za szybko. Nie zwracałeś uwagi na to co jesz, bo prawdopodobnie nie gotowałeś albo gotowałeś nieświadomie. Żyjąc w szybkim tempie życia, zwykle gotowanie to ostateczność, bo są rzeczy ważniejsze. Praca, pęd życia, podążanie za sukcesami. Jak myślisz, czy to właściwe podejście? Według mnie nie. Gotowanie ma znaczenie. Gotując sobie, wiesz co jesz i żyjesz bardziej świadomie.
Znasz to uczucie, gdy rano czujesz zmęczenie i pijesz kawę, a popołudniowy spadek energii zagryzasz ciasteczkiem? Wiele osób tak robi i nawet nie zdaje sobie sprawy, z tego co robi. Zapewniasz paliwo swojemu ciału, ale nie zdajesz sobie sprawy jakiej jakości ono jest. I to jest błąd. Nasz mózg silnie uzależnia się od tłuszczu, cukru, soli i innych chemicznych substancji, którymi faszerowana jest przetworzona żywność.
Skoro nadal to czytasz, to znaczy, że interesuje cię zdrowe odżywianie i chcesz coś zmienić w swoim jadłospisie. Zatem musisz mieć plan działania.
Jeśli mogę ci podpowiedzieć, to zarówno w pracy, jak i w domu jedz posiłki samodzielnie przygotowane. Być może początkowo będzie ci ciężko, może zwątpisz czy to ma sens, jednak nie poddawaj się, bo gotując sobie posiłki, zauważysz ogromną różnicę na plus. Zaopatrz się w najświeższe składniki, niewyszukane, czerp radość z wybierania dobrych produktów. Jeśli nie potrafisz gotować, nie martw się tym, kiedyś każdy zaczynał. Najważniejsze, że chcesz! Pewnie masz jakieś przepisy, które cię inspirują, to teraz jest ten moment by zacząć. Całe przedsięwzięcie będzie wymagało nieco planowania, ale na pewno warto rozpocząć.
Mogę ci obiecać, że korzyści pozostaną już na zawsze. Zauważysz, że pewne rodzaje jedzenia służą ci bardziej niż inne. Każda osoba jest inna i każda ma swoje ulubione smaki, ale metodą prób i błędów zauważysz, co jest dla ciebie najlepsze.
Gotowanie zdrowych posiłków wcale nie musi wiązać się z wielkimi kosztami. Wybieranie nieprzetworzonych i lepszej jakości produktów, to inwestycja we własne zdrowie. I nie jest prawdą, że musisz kupować wyłącznie drogie produkty. Wybieraj tradycyjne produkty i zacznij zamieniać je w zwykłe, ale zdrowe potrawy. Wspólne przygotowywanie posiłków z rodziną pozytywnie wpłynie na rodzinne relacje i pomoże nam dłużej cieszyć się życiem.

Różnica między potrawami przemysłowymi a tymi przyrządzonymi od serca jest kolosalna. Gdy zauważysz, że łatwo jest przyrządzić świeże i zdrowe potrawy, trudno ci będzie wracać do starych nawyków.
Tylko gotuj.