Świetne, bardzo pożywne ciastka z dużą zawartością nasion i mąką orkiszową, którą warto włączyć do diety, gdyż reguluje trawienie i wzmacnia odporność. Jest też źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin grupy B i PP. Ciastka te, to świetna przekąska po treningu, a także przekąska dla dziecka. Łatwe do wykonania z dzieckiem. Bardzo polecam

Prep Time 40 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 1 hour
Servings 10

Ingredients

  • 10 dag mąki orkiszowej
  • 10 dag otrębów owsianych lub pszennych
  • 10 dag pestek dyni
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła 82%
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Instructions

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, otręby, 5 dag pestek z dyni, proszek do pieczenia, sól dokładnie wymieszać w misce i dodać do utartego masła z cukrem. Dokładnie zmiksować. 

  2. Ciasto wyjąc z misy i rozwałkować na cienki placek, posypując mąką, wykroić dowolne kształty. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać pozostałymi pestkami dyni, lnu i sezamu. 

  3. Piec w temperaturze 160° C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Recipe Notes

#mąkaorkiszowa #otrębypszenne #pestkidyni #masło #sezam
#ciasteczka #wypieki #KREATORfitMENU #deser #TaaEla