Pyszne, wilgotne i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Pokochają je ci wszyscy, którzy lubią czekoladę. Łatwość wykonania sprawia, że przyrządzi je każdy. Doskonałe, domowe ciasto, którego nie znajdziesz w żadnej cukierni.

Total Time 1 hour
Servings 10

Ingredients

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 300 g czereśni lub wiśni (mogą być mrożone)
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Instructions

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170° C  

  2. W garnku rozpuścić masło, czekoladę i cukier, aż do uzyskania lejącej, aksamitnej polewy. Wiśnie wcześniej rozmrozić, wydrylować jeśli są z pestkami.

  3.  Jajka wybić do miseczki i rozmącić trzepaczką do momentu, aż połączy się białko z żółtkiem. Mąkę wymieszać z sodą. 

  4. Do polewy dodać mąkę z sodą i wymieszać, dodać jajka i na koniec osączone wiśnie. Teraz dodać szczyptę soli i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

  5. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po wystudzeniu można polać czekoladą.

Recipe Notes

#deser #wypieki #KREATORfitMENU #TaaEla #gorzkaczekolada #nasłodko #jajka #ciastoczekoladowe #dokawy #szybkieciasto #domoweciasto #mąka #wiśnie #czereśnie