Ciasto drożdżowe uchodzi za jedno z najzdrowszych ciast. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, z tradycyjnych składników, które każdy ma w domu. A ten zapach świeżego ciasta unoszący się po domu …

Total Time 2 hours

Ingredients

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szkl chudego mleka
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6 jaj
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru

Instructions

  1. Ciasto drożdżowe zwykle przygotowuję w specjalnej misce, którą (po wymieszaniu składników) przykrywam pokrywą i wstawiam do ciepłej wody, aż ciasto wyrośnie.  

  2. Jaja wybić do miski, dodać drożdże, olej i całość połączyć mikserem. Dodać mąkę, podgrzane lekko mleko z cukrem, budyń w proszku, sól i całość wymieszać drewnianą łyżką.

  3.  Przykryć pokrywą i wstawić do ciepłej wody, aż ciasto wyrośnie. Jeśli nie posiadasz takiej miski, musisz porządnie wyrobić ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i dopiero wówczas odstawić do wyrośnięcia. 

  4. Gdy ciasto podwoi objętość, należy podzielić na 2 części i wyłożyć do form, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę szybko zagnieć i posyp ciasto, uprzednio smarując wierzch ciasta rozbełtanym białkiem.

  5. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 170C. Gdy ciasto podrośnie, włóż do piekarnika i piecz około 45 minut.

Recipe Notes

#deser #ciastodrożdżowe #ciasto #nasłodko #KREATORfitMENU #wypieki