Choć tradycyjne gofry przyrządza się z mąki pszennej, to żytnie równie smaczne. Mąka żytnia, jak sama nazwa wskazuje, to mąka wytwarzana z żyta, czyli zboża niezwykle bogatego w składniki mineralne. Jest to produkt wykorzystywany w przemyśle spożywczym i ceniony ze względu na swoje wartości odżywcze znacznie bardziej niż mąki innego rodzaju.

Total Time 20 minutes
Servings 2

Ingredients

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 mg mąki żytniej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli morskiej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • rukola
  • sól, pieprz
  • zioła

Instructions

  1. Jajka, mąka żytnia, mleko, olej i sól zmiksować i odstawić na pół godziny

  2. Rozgrzać gofrownicę, partiami wlewać ciasto i piec gofry na złoty kolor

  3. Twaróg wymieszać z jogurtem i podzielić na połowę – do gofrów na słodko dodać miód i posypać orzechami, natomiast do gofrów wytrawnych dodać sól, pieprz i podać z warzywami

Recipe Notes

#gofry #nasłodko #nasłono # wytrawne #słodkie # twaróg #miód #warzywa #kolacja #śniadanie #deser #KREATORfitMENU #TaaEla #mąkażytnia #jaja #mleko