Spośród wszystkich zbóż owies jest najbogatszy w białko i zawiera najlepszy zestaw aminokwasów. Ponadto znajdują się w nim witaminy z gruby B oraz mikroelementy: cynk, żelazo i magnez. Najlepiej wybierać płatki owsiane górskie lub zwykłe, ponieważ mają najbardziej zbliżony skład z którego powstały. W wyniku obróbki termicznej nie utraciły cennych składników mineralnych.

Total Time 10 minutes
Servings 2

Ingredients

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 0,5 łyżeczki siemienia lnianego
  • 0,5 szkl wody
  • 300 g serka wiejskiego
  • 0,5 łyżeczki oleju lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g czereśni

Instructions

  1. Płatki owsiane, siemię lniane wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować 1-2 minuty, do momentu konsystencji papki. 

  2. Wylać na miseczkę ugotowane płatki, dodać serek wiejski, miód, olej i wydrylowane czereśnie. 

Recipe Notes

#śniadanie #naszybko #lekko #płatkiowsiane #miód #czereśnie #serekwiejski #KREATORfitMENU #TaaEla