Super propozycja na obiad, kolację i nawet śniadanie. Mnóstwo przemyconych warzyw w tym daniu, które smakują wyśmienicie w połączeni z sosem jogurtowym. Świetne ciasto naleśnikowe, które można wykorzystać również do naleśników na słodko. Wypróbujcie, bo są świetne.

Total Time 30 minutes
Servings 5

Ingredients

Na ciasto:

  • 1 szkl chudego mleka
  • 180 g mąki
  • 50 g wody mineralnej gazowanej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oliwy

Na farsz:

  • 500 g dowolnych warzyw (marchew, fasolka szparagowa,brukselka, groszek, brokuł) mogą być też mrożone
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, świeże zioła

Na sos:

  • 1 szkl jogurtu naturalnego gęstego
  • dowolne zioła
  • 1 łyżka drobno posiekanej dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Instructions

  1. Składniki na ciasto włóż do miseczki i dokładnie zmiksuj

  2. Zostaw ciasto na kilka minut, aż odpocznie, po czym smaż kolejno cienkie naleśniki. 

  3. W tym czasie warzywa ugotuj na parze, wyjmij i dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny-warzywa gotuj krótko, by nie były zbyt miękkie. 

  4. Składniki na sos przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.  

  5. Naleśniki podawaj z warzywami i sosem. 

Recipe Notes

#naleśniki #warzywa #sos #obiad #naszybko #KREATORfitMENU #wytrawne