Śledzie mimo, że zawierają sporo tłuszczu, nie należą do ryb wysokokalorycznych. Ponad połowa tłuszczu, to dobroczynne kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone, niezwykle korzystne dla zdrowia. Sałatka posmakuje każdemu, kto lubi oryginalne, a zarazem proste połączenia. Śledź, burak czy ogórek kiszony to produkty, które zawsze są w domu.

Total Time 50 minutes
Servings 5

Ingredients

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 duży burak
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • koperek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Instructions

  1. Śledzie dzień wcześniej wymoczyć, następnie pokroić w paseczki. 

  2. Buraka ugotować, wystudzić i pokroić.

  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, z jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.

  4. Ogórki pokroić w paseczki.

  5. Przygotowane produkty wymieszać z marynatą przygotowaną z oleju, musztardy i cytryny. Na koniec dodać łyżkę majonezu i koperek.

Recipe Notes

#sałatka #śledzie #buraki #cebula #gotowanie #KREATORfitMENU #jabłko